Balkon veilig maken voor kind

Heb je een balkon en kleine kinderen? Dan is het altijd oppassen geblazen. Kinderen, hoe klein ook, zijn echte klauteraars. Daarbij kunnen ze soms door de spijlen van het balkon heen.

Balustrade kindveilig maken

Allereerst moet je ervoor zorgen dat de balustrade hoog genoeg is. Deze moet tenminste 120 cm zijn, zodat ook de klauteraars er niet zomaar overheen kunnen klimmen. Voor nieuwbouwhuizen geldt dat de balustrade van het balkon minstens 1 meter hoog moet zijn.

Ook al de balustrade van je balkon hoog genoeg zit, moet je deze regelmatig blijven inspecteren. Er kan altijd iets rotten of iets los komen te zitten. Zeker als je je balkon weinig gebruikt is het belangrijk om het kindvriendelijk te houden.\

Ook bij oudere huizen kunnen de balkons niet aan de laatste veiligheidseisen voldoen. Soms wordt er niks aan gedaan omdat mensen de kosten te hoog vinden, soms is het ook gewoon onwetendheid.

Is de reling niet hoog genoeg, dan is het het beste om hiervoor een professional in te schakelen.

Veiligheidsnet balkon

In de meest gevallen zal de balustrade wel hoog genoeg zijn, maar maak je je zorgen over de ruimte tussen de spijlen. Je kunt hiervoor een veiligheidsnet kopen dat ook wordt gebruikt om balustrades bij trappen te beveiligen.

Wil je geen net voor de spijlen van je balkon hangen? Dan kun je werken met plexiglas dat je aan de binnenzijde van het balkon bevestigd. Hoe dikker de kwaliteit van het plexiglas, hoe beter.

Je maakt het plexiglas vast door er kleine gaten in te boren die je met tie-wraps vastmaakt aan de spijlen.

Hier moet je ook nog op letten voor een veilig balkon

Plaats geen meubels als kratjes, plantenbakken of stoelen dicht bij de reling. Kinderen houden ervan om te klimmen, juist nog voordat ze gaan lopen. Laat kinderen dan ook nooit alleen spelen op een balkon of in de buurt van een trap. Het leven van je kind of kleinkind kan ervan afhangen.