Dakgoot schoonmaken

Nog zo’n klusje dat vaak te lang blijft liggen. Pas als je problemen krijgt met je dakgoot, dan ga je naar oplossingen zoeken. Regelmatig onderhoud aan je dakgoot kan al veel problemen voorkomen. Bovendien: het is lang niet zo’n rotklus als je denkt!

Verstopping dakgoot voorkomen

Het is natuurlijk handig als je gemakkelijk bij de dakgoot kunt. Bij ieder huis is de situatie rondom de dakgoot echter weer anders. Soms kun je erbij vanuit een dakraam, soms kun je de dakgoot makkelijk schoonmaken vanaf een plat dak. Maar in de meeste gevallen heb je een ladder nodig om bij de goten te kunnen.

Let altijd op je veiligheid: klim niet zomaar over het dak. De dakpannen kunnen glad zijn, waardoor je uit kunt glijden en van het dak kunt vallen.

Het grootste probleem zit ‘m meestal bij de hoeken van de goten. Daar komt het regenwater in de regenpijp en daar kan in de loop van de tijd troep (vooral van bomen) in terechtkomen. Bladeren en takjes, mos en andere vuiligheid komen het vaakst voor.

Als zich te veel vuil geeft opgehoopt, stroomt het water niet meer de regenpijp in en blijft dan mogelijk in de goot of op het dak liggen. Zo kun je op verschillende plekken lekkages krijgen, waar je natuurlijk niet op zit te wachten.

Behalve voor een schoonmaakbeurt wanneer je goten en/of je regenpijp verstopt zitten, is het dus ook aan te raden om eerder in actie te komen en op regelmatige basis troep uit de goten te verwijderen.

Hieronder hebben we een aantal handige tips voor als je zelf je dakgoten schoon wilt gaan maken. Het is echt niet zo’n lastig klusje als je misschien denkt, als je maar even het goede gereedschap hebt en je rekening houdt met de tips die we je hieronder geven.

Dakgoot schoonmaken gereedschap

Wat heb je nodig om je dakgoten te reinigen? We hebben hieronder op een rijtje gezet wat handig is om bij de hand te hebben. Pas dit gereedschap eventueel aan op de situatie bij jou thuis.

  • een ladder
  • werkhandschoenen
  • een tuinschepje
  • een emmer om de troep in te doen
  • een staalborstel of grote schuurspons
  • een tuinslang
  • stoffer en/of bezem

Dakgoot schoonmaken tips

Zet de ladder op een stevig neer. Let erop dat je ‘m niet te recht zet, zodat je niet de kans loopt achterover te vallen. Vraag indien nodig of iemand de ladder voor je vast wil houden.

  • Begin met de prut uit de dakgoot te scheppen. Daarvoor kun je het tuinschepje gebruiken om het vuil in de emmer te krijgen. Is het vuil droog en aangekoekt? Dan kun je de tuinslang gebruiken om het los te weken.
  • Heb je de grote stukken verwijderd, dan is het tijd om de dakgoot goed door te spoelen. Gebruik de bezem, de stoffer en/of de schuurspons om het overige vuil los te krijgen.
  • Spoel de dakgoot flink na met ruim water. Zorg dat hij er weer schoon bij ligt.

Dat was het: over het algemeen is het genoeg om je dakgoten één keer per jaar schoon te maken. Mocht je veel bomen in de buurt hebben, dan moet je misschien voor twee keer per jaar gaan. Het beste tijdstip om de dakgoten schoon te maken is aan het begin van de lente.