Onderhoud aan het dak

Het dak van je huis is een van de belangrijkste zaken die in orde moet zijn. Niets vervelender dan een dak dat lekt of tocht. Met een dak dat in topconditie is, hou je je hele huis in topconditie. Belangrijk dus om je dak op regelmatige basis aan een inspectie te onderwerpen.

Plat dak

Heb je een geheel of een gedeeltelijk plak dak bij jou thuis? Dan kunnen bladeren en andere troep de regenwaterafvoer verstoppen. Vervolgens blijft het water op het dak staan, wat de dakbedekking kan beschadigen als het bevriest. Ook kan het dak door vervuiling in het water worden aangetast of zakt het dak door onder de druk van grote hoeveelheden water.

Controleer regelmatig of er barstjes of scheurtjes in het bitumen zitten. Met een reparatiepasta kun je zelf kleine plekken behandelen. Grotere oppervlakten moet je door een dakdekker laten repareren.

Bitumen daken blijven in de regel tussen de 10 en de 15 jaar waterdicht, mits ze regelmatig zijn onderhouden.

Schuin dak

Controleer of de dakpannen goed op het dak liggen. Sluiten ze nog aan? Zijn er geen beschadigingen?

Heeft het gestormd? Controleer dan na afloop altijd het dak om verdere schade aan je huis te voorkomen. Pas op met lopen op het dak of in de dakgoten. Daar zijn ze niet voor gemaakt.

Gebruik een ladder om veilig op het dak te kunnen kijken. Of vraag de buren of ze willen kijken of alles er op jouw dak normaal uitziet.

Schoorsteen

Wist je dat er elk jaar zo’n 2.000 schoorsteenbranden plaatsvinden in Nederland? 40 procent van de huiseigenaren laat zijn schoorsteen niet periodiek schoonmaken. Maar het laten vegen van je schoorsteen kan je veel ellende besparen.

Wanneer je schoorsteen laten vegen?

Heb je een kachel die gestookt wordt op hout, kolen of olie? Dan komen er altijd onverbrandbare deeltjes in de schoorsteen terecht. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal en vormen door roet. Deze brandbare laag kan ontvlammen bij een temperatuur van 500 graden. Een temperatuur die gemakkelijk wordt bereikt als je de haard of de kachel aansteekt.

Laat de schoorsteen vegen door een erkende schoorsteenveger. Deze erkende schoonsteenvegers zijn aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Je weet dan zeker dat je een vakbewame en verzekerde schoorsteenveger in huis haalt. Het is aan te raden om de schoorsteenveger ruimschoots voor het begin van het stookseizoen te laten komen.