Schimmel in de kruipruimte

Schimmel in de kruipruimte van je woning komt door de aanwezigheid van vocht. Schimmels hebben slechts vocht nodig en kunnen dan op bijna alle materialen groeien. Het is dus belangrijk dat je je kruipruimte (of je kelder) regelmatig controleert op schimmels en op vocht.

Besteed in het bijzonder aandacht aan de gebieden bij de fundering van je huis. Ook moet je letten op kruipruimtes onder keukens, badkamers en plekken waar je cv-ketels of wasmachines hebt staan. In feite op elke plek waar je te maken kunt krijgen met vocht.

Als je doorlopend een vochtprobleem in je kruipruimte hebt, kan dat te maken hebben met een slechte rioolafvoer in de omgeving van je huis. Het is ook mogelijk dat je te doen hebt met een hoge stand van het grondwater. In sommige gebieden van Nederland staan huizen in rivierklei, waardoor je eveneens meer te maken kunt hebben met vocht. Soms staan kruipruimtes zelf een deel van het jaar onder water.

Hier is dan niet zo veel aan te doen, maar je moet wel opletten dat dit vocht de constructie van je huis niet ondermijnt. Pak een zaklamp en controleer de balken en de fundering. Als je grote schimmelplekken of aantasting van wanden of balken aantreft, moet je een professional laten komen om de schade op te laten nemen en een plan van aanpak op te stellen.

Ventilatie van de kruipruimte

Een van de manieren om schimmel in de kruipruimte te voorkomen is om te zorgen voor goede ventilatie. Goede ventilatie van de kruipruimte is belangrijk voor de gezondheid van je hele huis. Ventilatie kan problemen met vocht en schimmel flink verminderen of zelfs voorkomen.

Bekijk of er ontluchtingsgaten of ventilatieroosters in de kruipruimte aanwezig zijn. Zo niet, laat deze dan aanleggen. Een oplossing voor een vochtige kruipruimte kan ook het plaatsen van een ontvochtiger zijn. Het beste werken elektrische ontvochtigers die vochtige lucht innemen en droge lucht uitblazen. Een ontvochtiger heeft een reservoir dat regelmatig geleegd moet worden. Voor een kruipruimte is het misschien handiger om een ontvochtiger te kiezen die je op een afvoer aan kunt sluiten.

Heb je een droge kruipruimte? Perfect, dan heb je waarschijnlijk voldoende ontluchtingsmogelijkheden. Maar dat is nog geen reden om niets meer te controleren. Zorg ervoor dat de luchtgaten vrij blijven van vuil en bladeren. Controleer deze zowel in de kruipruimte zelf als aan de buitenkant van je huis.