Vochtvrij maken van de kelder

De kelder behoeft speciale aandacht bij zowel het kopen van een woning als in de vorm van regelmatig onderhoud. Voor een kelder is het in het bijzonder belangrijk dat deze waterdicht en niet te vochtig is.

Vocht in de kelder ontstaat meestal door een hoog grondwaterniveau, eventueel in combinatie met regenval. Oudere kelders kunnen ook schuurtjes in de muren hebben, waardoor vocht naar binnen kan komen.

Als je de kelder als opslagruimte gebruikt, wil je graag dat de vochtigheid niet te hoog is. Dat kan namelijk allerlei problemen geven:

  • Vochtige geur in de hal of woonkamer
  • Vochtige plekken op de keldermuren
  • Hoge luchtvochtigheid in de kelder
  • Afbladderende verf, schilferend metselwerk
  • Verroesten van leidingen
  • Schimmel op levensmiddelen
  • Vochtige kelderspullen

Vochtige kelder ventilatie

Allereerst is het belangrijk dat een kelder goed ventileert. Zet daarom de luikjes of raampjes zo veel mogelijk open. Desondanks zal een kelder altijd relatief vochtig blijven. Bij oudere woningen is er meestal meer vocht dan bij nieuwere woningen.

Een kelder die al in de 18de of 19de eeuw is aangelegd (of eerder natuurlijk) is niet gemaakt om kleding of documenten in te bewaren. Maar vaak is de kelder wel een prima ruimte om voedsel dat vochtbestendig is verpakt of om wijnen in te bewaren.

Vochtige kelder schilderen

Om doorslaand vocht in de kelder tegen te gaan kun je de kelder schilderen met speciale kelderverf. Dit is verf die ademend is en goed hecht op een vochtige ondergrond. Als je geen speciale verf voor de kelder gebruikt, zie je vaak dat de verf weer afbladdert.

Ook kan het helpen om waterdicht stucwerk op de muren van de kelder aan te brengen. Lukt dit niet of is er nog steeds optrekkend vocht, dan kun je proberen om de wanden te laten injecteren. Dit is echter een specialistische en vrij kostbare zaak, waarmee succes nog steeds niet verzekerd is.

ontvochtiger kelder

Optrekkend vocht kelder voorkomen

Een goede tip om optrekkend vocht en daarmee samenhangende geuren in de hal of in de woonkamer te voorkomen is het installeren van een ontvochtiger. Een ontvochtiger is een apparaat dat de vocht in de kelder terug kan brengen naar een vooraf ingesteld niveau.

De kelder heeft bijvoorbeeld een vochtigheid van 85%, maar die wil je in verband met optrekkend vocht en nare geurtjes terugbrengen tot een vrij normale 60%. Dan stel je de ontvochtiger in op 60% en hij begint met het halen van vocht uit de omgeving. Als het percentage onder het ingesteld percentage is gekomen, slaat de condensor uit, maar blijft het apparaat meestal wel ventileren.

Een prettige bijkomstigheid is dat de lucht behalve minder vochtig ook door een filter of door een set van filters wordt gehaald, waardoor die schoner en frisser wordt. Bij een goede ontvochtiger in de kelder merk je meteen resultaat.

Zeker voor oudere huizen is een ontvochtiger in de kelder vaak een aanrader. Hou er wel rekening mee dat je in de vochtigste perioden (in de zomer) elke dag het reservoir zult moeten legen. Tenzij je de mogelijkheid hebt om de ontvochtiger op de afvoer aan te sluiten. Soms wordt er een slang bijgeleverd waarmee je dit kunt doen.